Apró lépések  pénzügyi helyzetének javítása érdekében

Mindenféle pénzügyi célja van, amelyet el akar érni, de hol kezdje? A pénzkezelésnek annyi különböző aspektusa van, hogy nehéz lehet kiindulópontot találni, amikor pénzügyi sikereket próbálunk elérni. Ha elveszettnek és túlterheltnek érzi magát, vegyen egy mély lélegzetet. Az előrelépés apró, kezelhető lépésekből áll. Ha úgy érzi, nincs ereje nyomonkövetni és gondolkoznia pénzügyein, érdemes egy tanácsadóval átbeszélnie pénzügyeit, aki hasznos- és praktikus tanácsokkal láthatja el. 

A hatékony pénzkezelés felé vezető legnagyobb lépés a háztartások költségvetésének elkészítése . Először pontosan meg kell találnia, hogy mennyi pénz érkezik havonta. Ha megvan ez a szám, rendezze költségvetését pénzügyi prioritások sorrendjében: alapvető megélhetési költségek, nyugdíj-előtakarékossági hozzájárulások, adósságtörlesztés, valamint bármilyen szórakozási vagy életmódbeli költség. A pénzügyi célok eléréséhez kulcsfontosságú, hogy tiszta képet kapjon arról, hogy pontosan mennyi bevétele és kiadása van egy adott hónapban. Számítsa ki a nettó vagyonát! Egyszerűen fogalmazva, a nettó vagyon  a bevétel összege, levonva az adósságait, kiadásait- és kötelezettségeit. Pozitív vagy negatív szám lesz az eredmény. Ha a szám pozitív, akkor felfelé ívelő pályán halad. Ha a szám negatív - ami különösen gyakori a most induló fiatalok esetében - célzott elhárításokat kell tennie az adóásság, negatív egyenleg mérséklésére. /időszakos, szezonális munkák, otthoni bedolgozás, életmódköltségek csökkentése/.Hitelképessége hatással lehet foglalkoztatási és megélhetési lehetőségeire is. Évente ellenőrizze hitelképességét, hogy jövőre irányuló terveinél előre láthassa, milyen pozicíót foglal el Ön most egy hitelfelvétel szempontjából. A jó hitelképesség fenntartásának első lépése a késedelmes fizetések elkerülése. Építse be a minimális adósságcsökkentési befizetéseket a költségvetésébe. Állítson be havi megtakarítási összeget! Ha egy meghatározott összeget átutalsz egy takarékpénztárra, miközben fizeted a többi havi számládat, akkor biztosíthatod, hogy rendszeresen- és szándékosan spórolj a jövődre. Ha arra vár, hogy maradjon pénze az összes egyéb diszkrecionális életmódbeli költség kifizetése után, az egyenetlen összegekhez vezethet vagy egyáltalán nem lehet megtakarítást elérni. 

A nyugdíjas megtakarítások és a megtakarítási ráta az összes pénzügyi siker legfontosabb tényezője. Törekedjen arra, hogy jövedelme 5-20 százalékát megtakarítsa foglalkoztatásának nagy részében  nyugdíj céljából. Ha még nem spórolja meg ezt az összeget, akkor előre tervezze meg, hogyan érheti el ezt a célt. Például növelje megtakarítási arányát minden alkalommal, amikor bónuszt vagy emelést, vagy plusz juttatást kap.

Általában, jövedelemtől függően szükség lehet életbiztosításra. Annak meghatározásakor, hogy milyen biztosításra van szüksége, vegye fontolóra a pénzügyi helyzetének védelmét, és az összes fennálló tartozását (hitelek, fizetési kötelezettségek), valamint az aktuális továbbtanulási, lakás egyáb célú terveit, kiadásait. 

A pénzügyi siker fontos része annak felismerése, hogy egyes pénzügyi célok tekintetében hová kell összpontosítania az energiáját, válasszon egyet amelyet mindenképp priornak tart, és annak elérésének céljából maximalizálja erőforrásait (adósság, hitel csökkentés, életmód- és megélhetési költségek csökkentése, megtakarítások elérése).Blogunkban a szigorú- és szárazabb pénzügyek mellett számos DIY projektet is bemutatunk, amelynek költségcsökkentő vonzata mellett- a  produktív alkotás élménye - is a mienk lehet. 

A blogban felvetett megtakarítási módszerekkel kapcsolatban keressen bizalommal!